Fler bra termer att ha koll på inom trav

Bli över

Hästar som är långsamma i starten från innerspåret (nummer ett) och inte lyckas ta en bra position . Man använder uttrycket att de “blir över” eftersom risken finns att de kan bli instängda i starten.

Det är nog inte att rekommendera att spika en häst som riskerar att bli över, även om det är en storfavorit. Det kan bli så att hästen kanske aldrig ens får chansen att utmana som vinst.

Hästens spelvärde

Hästens vinstchans i förhållande till oddset eller spelprocenten är vad man kallar vinstchans. Men man får tänka så att om du själv tror att hästen har en chans, kanske har du fått tips av någon att den är i perfekt form och med perfekt läge, så är hästen spelvärd.

Bakspår, innerspår och halvspår

Hästar med spår 9 till 15 vid autostart har vad man kallar bakspår för de startar bakom de första 8 hästarna.

En del hästar gillar bakspår men andra missgynnas istället, det är alldeles beroende av hästens lynne och egenskaper.

Likväl som att en del hästar inte trivs med bakspår så finns det de som inte gillar framspår heller utan riskerar galopp.

När man pratar om innerspår och andraspår så handlar det i innerspår om det spår som hästen i ledning längst in har. Det är inga markerade spår man kan se utan det handlar om bredden på en sulky. Hästen utvändigt ledare går i andraspår och sedan när det är upplopp så kan det komma hästar spurtande även i tredje-, fjärde- och femtespår.

Det är inte tillåtet att köra i halvspår som innebär att sulkyn då är halva på innerspår och halva i andraspår. Man måste välja spår.

Springspår och omstart

Hästar i så kallade springspår får ett längre anlopp i själva startmomentet vilket ger en högre fart från start, det kan då göra det lättare att få en bra position i loppet. När det gäller voltstart så kallas spår sex och sju för springspår. Om man vet att en häst är startsnabb och de tilldelas något av springspåren så ska man alltid ha med dem i beräkningarna. Däremot är inte alla hästar gynnade av springspår.
Om något händer vid starten, kanske att en häst blir för ivrig och kastar sig iväg innan starten gått, så blir det omstart. Det kan även vara andra händelser vid startmomentet som gör att det blir omstart, som att ett ekipage stör ett annat.

Barfota

Betyder helt enkelt att hästen tävlar utan skor. Det finns för- och nackdelar med det och en hel del taktik. Många hästar får en extra kick när man drar av dem skorna, speciellt om det är första gången. Men det finns också de som blir för ömma i hovarna och därför inte kan springa fullt ut. Därför gäller det att kusken/tränare känner sin häst väl och har provat sig fram innan själva tävlingsmomentet. Det är dock sko-tvång under vinterhalvåret för att inte riskera skador, endera genom att de halkar eller att underlaget blir för hårt.