Lär dig grunderna del 2

Detta är mitt andra inlägg i ämnet sportbetting strategier. I första inlägget skrev jag lite om fördelarna med att ha konton hos flera spelbolag och hur detta är ett måste för den professionella spelaren, om när ett spel bör placeras och att utnyttja de erbjudanden som spelbolagen ibland ger på specifika matcher och spel. I detta inlägg kommer jag titta närmare på olika engelska begrepp och spelvarianter samt vad för- samt nackdelen kan vara för dessa.

Förstå vad ni spelar på

Detta är oerhört viktigt inför valet av era spel, att ni är helt på det klara med vad exakt det är ni spelar på och hur det fungerar. Förstår ni inte riktigt, läs då på eller välj helt enkelt en annan speltyp.

Moneyline

Ett så kallat moneyline spel kanske kan vara lite komplicerat att förstå sig på som ny spelare. Men det hela går ut på att lagen tilldelas ett plus- och minusbelopp och som då visar hur mycket ni kommer behöva satsa för att vinna $100 eller hur mycket ett spel på $100 kommer att betala.

Ett bra exempel på detta kan vara i en match säg mellan Detroit Red wings mot New York Rangers, där Detroit spelas till -200 och Rangers till +155. Detta betyder att ni måste placera ett spel värd $200 på Detroit, för att er vinst ska bli $100 samtidigt som ett $100 spel på Rangers skulle betala $155.

Laget med ett minusbelopp är favoritlaget i mötet. Spelare väljer att spela på moneyline i sporter som hockey och baseball, då resultaten i regel är relativt låga och poängskillnaden mellan lagen gör att det inte är värt att spela på ett så kallat point spread, eller poängskillnad som det blir på svenska.

Point spread

Point spread spel är ett favoritspel bland spelare, när det gäller matcher och event som kan ha en stor poängskillnad mellan lagen efter slutsignalen. Detta spel är ett tvådelat spel, där ni inte enbart spelar på vilket av lagen som ska vinna utan också hur står poängskillnaden kommer att vara vid slutsignalen.

Om vi tar amerikansk fotboll som ett exempel, och ett spel mellan San Fransisco spelas till +4 och Greenbay Packers till -4. Återigen är det laget med minustecken som är favorit i mötet. Ett spel på San Fransisco +4 innebär att ni spelar på att laget ska vinna och att dom kommer vinna med 4 eller fler poäng. Dessa typer av spel kan i regel ge rätt generösa odds, men det är också mycket som ska till för att spelet ska sitta. Men detta är en populär spelvariant i USA när det gäller just amerikansk fotboll.

Parlay betting

Begreppet Parlay betting innebär ett kombinationsspel på en och samma match, där ni spelar på både moneyline och point spread. Detta kombinationsspel blir då ett så kallat parlay spel.

Dessa typer av spel ger i flesta fall riktigt stora förtjänster men kräver också att ännu fler element måste sitta, vilket i sin tur då ger en ökad risk och chans till att spelet misslyckas.