Vad är travsport?

Trav är verkligen en sport för hela familjen, oavsett om man pratar enbart träning av travhästar eller själva tävlingsmomentet.

Travsport är när man kör en häst med sulky (lätt vagn för en person med två hjul) och tävlar mot andra hästar på en oval bana. Den som sitter i sulkyn kallas för kusk. Kusken är alltid klädd i sina specifikt färgsatta dress.

När man tävlar i trav så innebär det också att hästen måste hålla sig till gångarten trav och inte slå upp i galopp. Så det är en teknik i sig att träna hästen att hela tiden hålla sig till trav,

De första organiserade travtävlingar som dokumenterats är från 1800-talets Frankrike och USA. Dessa är fortfarande två av de absolut största travnationerna men sporten är stor även i Skandinavien, Australien, Kanada, Malta, Tyskland och Nya Zeeland.

Absolut störst är travsporten i USA, Frankrike och Sverige.

De största banorna i Sverige

I USA finns det mer än 70 stora travbanor, Vad som är speciellt med USA är att 75 procent av alla tävlingslopp är för passgångare. Såna tävlingar existerar inte i Sverige utan där går alla lopp i vanligt diagonalt trav.

I Sverige heter de största travbanorna Solvalla (Stockholm), Åbytravet (Göteborg), Bergsåker (Sundsvall), Axevalla, (Skara) och Jägersro (Malmö). Det finns 33 travbanor från Malmö i söder till Boden i norr. Några av banorna är enbart för sommartrav.

I trav kan man tävla med ponnyer, kallblod och varmblod. Av de cirka 18.000 travhästar som tränas i Sverige är det mest populärt är det med varmblod. Nio av tio lopp körs med dem.

Ett varmblod är den lättare och snabbare typen av häst medan kallblod är de tyngre och inte lika snabba.

Det är framförallt vid de norra travbanorna som kallblodsloppen anordnas.

Storlopp och bygdetrav

I Sverige anordnas runt 850 tävlingsdagar varje år, det kallas en folkrörelse och inte bara en sport. Det finns de som enbart är intresserad av träning och tävlingsmomentet utan att spela några pengar. Men det finns även de som enbart är intresserad av att spela pengar på trav. Sen finns det även de som gillar allt detta. Ibland anordnas det bygdetrav på mindre och oftast bara sommaröppna travbanor eller på sjöisar. Det är vad man kallar hjärtat i svensk travsport eftersom det var så travsporten började.
Man räknar med att ungefär 1,2 miljoner personer besöker landets travbanor när det är tävling.

Travtävlingar i Sverige handlar om allt från bygdetrav till välkända internationella lopp. Det allra mest kända hålls alltid sista helgen i maj, Elitloppet.

Elitloppet, ja hela Elitloppshelgen, lockar såväl ekipage som besökare från hela Europa men även från USA. Den helgen är den festligaste som kan tänkas när man pratar trav. Solvalla i Stockholm fylls av glada supportrar, spelare och traventusiaster. Oftast köar besökarna från tidigt på morgonen för att få de bästa platserna.

Det finns många andra storlopp i Sverige också som Åby Stora Pris, Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby och Hugo Åbergs Memorial.

Några av de mest kända travkuskarna genom tiderna i Sverige är Stig H Johansson, Olle Goop och Bröderna Nordin. De är legender, Olle Goop har tagit över 6600 segrar.