Vadslagning och spel och dess historia del 2

Jag tänker här fortsätta resan genom spelet historia och hur vadslagning och spel existerat sida vid sida med populära sporter och event som hölls tusentals år sedan. I den första delen tittade jag lite närmare på hur grekerna slog vad med varandra under sportevenemang som hölls och hur detta sedan utvecklades till spel på gladiatorer som möttes i en arena, någonstans i romarriket. Därefter tog vi steget in i medeltiden, där resan nu fortsätter.

Spelets utveckling från medeltiden till modern tid

Som jag nämnde i det första inlägget så var det långt ifrån alla ledare som tog emot spel med öppna armar, snarare tvärt om. En del av dem ansåg att spel inte borde finnas och skapade således lagar som förbjöd allt spelande. Nu fick det inte den effekt som dom hade hoppats på då spelet fortsatte att utvecklas utom synhåll för allmänheten. Resultatet blev det rakt motsatta, istället för att eliminera spel helt och hållet växte intresset istället och så pass att världsledare i vissa fall ändrade sin inställning och istället legaliserade spelet, dock under strikta eller övervakade former.

England var ett sådant land där det först var olaglig och sedan blev lagligt. Engelsmännen har ett stort intresse av att spela på hästar och detta var något som de även tog med sig när de reste ut i världen. Så tack vare engelsmännen blev spel på hästar och trav en favoritsyssla hos många, både inom och utanför Europa.

Spred sig som en löpeld

Rent generellt så var det stora delar av världen som välkomnade dessa typer av spel och gjorde så med öppna armar, vilket också har bidragit till att denna marknad är så enorm som den är idag, med miljarder dollar i omsättning årligen. Även om det idag spelas över hela världen, från Australien till USA, från Sydafrika till Island så är Europa fortfarande den del av världen där det spelas som allra mest, fördelat per capita.

Visst, ett antal länder har börjat arbeta mot att begränsa tillgången av spel och spelutbud för sina invånare, i syfte att ge dem ett skydd som annars inte skulle finnas. Regeringarna ställer nu krav på spelbolagen där dom måste bland annat ansöka om licenser för att få vara verksamma, se till att de finns spelgränser som spelare kan välja och att kunderna får den hjälp dom behöver för att se till att spelet inte rinner iväg okontrollerbart.

I och med att intresset har ökat och att det idag finns en så enormt stor kundbas, försöker nu spelbolagen att hitta andra vinklar, spel och erbjudanden för att få över kunderna till dem. Därför har man nu också börjat erbjuda en rad olika spelvarianter och då nödvändigtvis inte inom sport. Jag kommer ihåg i höstas, då hade några spelbolag spel uppe om när den första snön skulle komma. Andra tillgängliga spel innefattar bland annat vem som kommer att vinna melodifestivalen, vem som skulle ta över som tränare för ett fotbollslag och liknande. Vi ser allt fler och fler av dessa typer av spel, spel som har en allt större turfaktor än mer traditionella spel.