Vadslagning och spel och dess historia

Ni som är intresserade av vadslagning, spel på oddset och andra typer av spel om pengar, kommer säkert hitta något här som tilltalar er. Jag tänkte i denna blogg skriva lite om vadslagning, hur spelet uppstod, dess historia och utveckling för att sedan titta lite närmare på några av de galnaste vadslagningar som gjorts världen över. Under min tid inom poker, både live och online, så har jag sett en hel del sjuka och roliga vadslagningar spelare mellan, med allt från tio till tio tusen dollar som stod på spel.

Vadslagningens historia och utveckling

Att slå vad eller spela på något om pengar är ett fenomen som sträcker sig riktigt lång tillbaka I tiden, och är ett av det äldsta typerna av spel om pengar. Att slå vad på hur ett sportevent skulle sluta, vem som skulle vinna eller vad resultatet skulle bli var något som förekom väldigt tidigt. Dom första tecknen på att detta skulle ha förekommit sträcker sig så långt som 2000 år tillbaka i tiden. Det finns bevis som hittats som styrker detta påstående och som bevisar att grekerna, som så många vet älskade sporter, ska ha spelat på olika sportevenemang.

Det må kanske ha haft sitt ursprung i Grekland men det var långt ifrån bara grekerna som utövade detta. Det var något som romerska soldater ofta gjorde sinsemellan, där de slog vad om vem som skulle vinna tävlingen, vilken av slavarna som skulle falla först eller vem som kunde utföra en uppgift snabbast, allt för att öka spänningen i det vardagliga livet samtidigt som de stod med en chans att vinna lite extrapengar.

Det som det spelades allra mest på i romarriket var utan tvivel gladiatorspelen där åskådarna skulle slå vad med varandra, men även överklassen var involverade i dessa spel. Det finns även bevis som styrker att en rad olika romerska kejsare ofta och gärna involverade sig i vadslagning. Även om vi har bevis som sträcker sig 2000 år tillbaka i tiden så är experterna ense om att vadslagning har förekommit längre än så. I samband med tävlingar och sportevent förekommer det i regel alltid någon för av spel vid sidan av, så vi kan med stor sannolikhet säga att sport betting har funnits lika länge som sporter har existerat.

Även om gladiatorspelen senare upphörde, innebar detta inte att spelandet också slutade, tvärtom. Spelen fortsatte, man var bara tvungen att hitta nya event att spela på, vare sig det var sportevent, krig eller politik.

Olagligt under medeltiden

Under medeltiden så fanns det ledare, överhuvuden och vissa kejsare som bara såg problem med allt spelade, att det hade gått så långt att det höll på att spinna utom kontroll, vilket då resulterade i att man försökte genomföra lagar som förbjöd spelandet helt och hållet. Resultatet blev då istället att spelen började genomföras i smyg, på bakgator och andra, mindre synliga ställen. Man kunde inte längre göra det lika öppet men det hindrade inte folket från att spela när dom kände för det. I och med att detta också började ske bakom ryggen på den styrande makten, kom det också fram nya sporter som spelarna kunde spela på.