Värt att veta om trav innan du spelar

Det kan vara bra att ha koll på olika travtermer innan du börjar spela på trav. Dels så gör det möjligheterna att vinna mycket större men det blir också roligare att förstå vad speakern talar om eller vad som står beskrivet i programmet.

Startmetoder

I Sverige använder man sig av två sorters starter, autostart och voltstart. Vid autostart så radar hästarna upp sig på givna platser bakom en bil med utfällda vingar. På förutbestämd plats går starten och bilen drar iväg fort och hästarna speedar iväg med kuskar som försöker hitta de rätta positionerna som hästen trivs med. En del trivs i ledningen och andra utanför eller bakom, det är olika så det gäller för kusken att känna hästens egenheter.

Vid voltstart så springer hästarna runt samtidigt på små volter innan starten går och alla ger sig iväg samtidigt för att kämpa för rätt positioner.

Vissa hästar trivs bättre med voltstart och andra med autostart, det kan som spelare vara bra att ha koll på.

Positioner och floskler

Spets är vad man säger om ledningen och hästen som ligger bakom spetshästen ligger i vinnarhålet. Det kallas så eftersom det oftast under upploppet (sista raksträckan upp mot mål) kan dyka upp möjligheter att komma ut från positionen med sparade krafter och spurta i mål som vinnare.

Dödens är den position som ligger utvändigt om ledaren, den häst som ligger bakom denna ligger i andra par utvändigt.

Det är ganska få lopp som vinns från dödens eftersom den positionen gör att hästen får springa lite längre sträcka jämfört med ledaren i innerspår.

Andra par utvändigt är ofta en bra position sedan hästen spar krafter och kan ges chansen att gå ut i tredjespår och utmana vid upploppet.

Man brukar säga att bortsett från ledningen så är andra par utvändigt den mest uppskattade positionen. Men som med alla positioner så handlar det också om vad just den hästen trivs med, en del gillar att gå i rygg (ligga bakom nån annan häst) och andra inte.

Floskler de slänger sig med

Det första man bör lära sig är att de flesta kuskar eller tränare lovar mindre än vad de tror på själva. Man hör ofta uttryck som “hästen behöver en del tur för att vinna” och, “hästen behöver loppet” eller  “jag är glad för en matlapp”. Man kan dock ta sånt med en nypa salt och det finns idag flera sätt att ta reda på det verkliga dagsläget för hästen. Exempelvis att följa travmedia på internet eller tv eller i olika travmagasin.

Distans

Olika lopp går i olika distanser, exempelvis Elitloppet går alltid över en engelsk mil, 1609 meter. Annars är de tre vanligaste distanserna 1640, 2140 och 2640, även om det förekommer ännu längre lopp också.

Olika hästar gillar olika distanser, det kan bero på exteriören (hur de är byggda), snabbheten och uthålligheten. Därför kan det vara bra att läsa på vilken häst som trivs med vad.

Hästar har olika förutsättningar för att lyckas på olika distanser, det handlar om snabbhet kontra uthållighet. Den optimala hästen har båda egenskaperna.